Bertie Franke

Kunstenaar | Keramist

Biografie

Even kennismaken

Mijn naam is Bertie Franke en ik ben een kunstenaar en keramist gespecialiseerd in de technieken Raku, Raku-naked, Bucchero en Saggar. In mijn studio en atelier in het hart van Italië, aan het meer van Bolsena, geeft ik cursussen aan beginners en gevorderden.

Mijn creatieve leven in vogelvlucht

Ik ben geboren in 1975 in Amersfoort, een prachtige stad in het midden van Nederland. Vanaf mijn vroege jeugd was ik altijd al aan het knutselen, ontwerpen en mijn kamer aan het veranderen. In mijn tienerjaren leerde ik de Japanse papier vouwkunst Origami van de zusters Ter Eem. Als twintiger besefte ik dat ik met mijn secretaresse opleiding een verkeerde keuze had gemaakt en dat ik thuishoorde op de Kunstacademie. Als vierentwintigjarige begon in aan mijn opleiding tot Interieurarchitect aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam waar ik in 2004 afstudeerde. Mijn tijd aan de kunstacademie was een van de gelukkigste periodes uit mijn leven.

Al tijdens mijn opleiding aan de kunstacademie begon ik mijn eerste eigen bedrijf in webdesign. Daarna volgde snel een ander ondernemersavontuur. Mijn ontwerp voor een mini-camper bracht ik samen met Martijn, met wie ik later getrouwd ben, op de markt. Ons vernieuwende Duo-Camp concept werd door vele kampeerders omarmd. Daarna startte ik een bureau voor duurzame Interieurarchitectuur en maakte ik duurzame ontwerpen. Voorbeelden daarvan zijn onze eigen kerkwoning in Apeldoorn, kantoorinterieurs, beurs stands, openbare toiletten en verschillende meubels.

Na de geboorte van onze tweede zoon besloot ik een historisch roman te gaan schrijven. In 2014 publiceerde ik mijn roman Chiara's Droom over het leven van Clara van Assisi. Deze roman is in wezen ook een reflectie van mijn eigen spirituele weg.

Onze emigratie naar Italië

In 2015 emigreerden wij naar Italië waar ik de eerste jaren thuisonderwijs gaf aan onze zoons. Vervolgens bouwden we ons ecologische huis, waarvan ik natuurlijk zelf het ontwerp maakte. We legden een permacultuur Food Forrest aan en integreerde in de gemeenschap van ons kleine dorp Gradoli.

Mijn passie voor keramiek maken

Al in het eerste jaar na onze emigratie ontmoette ik Mara Funghi, een Italiaans keramiste. Ik wist gelijk dat ik bij haar keramiek wilde leren maken. Ons Italiaanse leven stond op dat moment nog in de kinderschoenen. Maar ik beloofde haar terug te komen als ik er klaar voor was. Vier jaar later volgde ik in de zomer bij haar een cursus en ontdekte ik mijn passie voor het maken van keramiek. Ik maakte in de maanden daarna veel verschillende vazen, borden en schalen. Binnen een jaar vond de eerste tentoonstelling van mijn werk plaats in de Sala Ducale van Palazzo Farnese in Gradoli.

Mijn technieken breidde ik verder uit door veel te experimenteren. En door het volgen van een cursus Raku bij Cesare Calandrini e Rita Rolli in Deruta georganiseerd door Mondo Ceramica.

Een eigen atelier

Hoewel ik gedurende mijn leven meestal vanuit huis werkte was er altijd een diep verlangen om een eigen atelier te hebben. Een inspirerende plek waar alle materialen en gereedschappen voor het grijpen liggen en waar ik mijn creativiteit kan delen met anderen. Eind 2021 ging die wens in vervulling met de aankoop en verbouw van studio Artemisia. En vierden we de opening van mijn keramiek Atelier in Italië. Ik moet toegeven dat ik me sindsdien meer kunstenaar voel dan ooit.

De toekomst

In de komende jaren ga ik mijn kennis en ervaring verder uitbreiden en het maken van Saggar toevoegen aan mijn cursusaanbod. Ik zal mijn tijd in mijn atelier ook besteden aan andere disciplines, zoals boekbinden, journalen en origami. Daarnaast hoop ik steeds meer leerlingen in mijn Atelier te mogen ontvangen. Met de opbrengsten daarvan kan ik dan via onze stichting Artemisia nog meer meisjes in ontwikkelingslanden sponsoren via Plan International.

Dingen waar ik gelukkig van word

“Ik creëer elke dag iets nieuws wat bijdraagt aan een mooiere wereld”

De symboliek van labyrinten


Al meer dan 10 jaar heb ik een passie voor labyrinten, de symbolen van onze spirituele levensweg.

De plasticiteit van klei


Al meer dan 10 jaar heb ik een passie voor labyrinten, de symbolen van onze spirituele levensweg.

De geur van papier


Al dertig jaar beoefen ik de Japanse papier vouwkunst Origami en meer recent houd ik me ook bezig met boekbinden.

De rijkdom van eenvoud


Ik geniet van ons leven in ons zelfgebouwde ecologische tiny house en onze permacultuur Food forest.

De magie van het leven


Alle winst van Artemisia wordt gebruikt om meisjes in ontwikkelingslanden een beter leven te geven via Plan International.

De vrijheid van homeschooling


Ik geef mijn kinderen alle vrijheid om hun passies te ontdekken en uit te groeien tot zelfbewuste volwassenen.