Bertie Franke

Kunstenaar | Keramist

Vormgeven en modelleren van klei

Vormgeven en modelleren van klei

Het vormgeven en modelleren van klei kunnen we indelen in vier categorieën: het boetseren, uitrollen, draaien en gieten van de klei.

1 Het boetseren of vormen met de hand

Binnen deze categorie kennen we twee varianten. De eerste variant is de knijptechniek, waarbij de klei tussen de vingers en de duim wordt geknepen waardoor er een schaalvorm ontstaat. De tweede variant is de techniek waarbij rollen klei op elkaar gestapeld en met elkaar verenigd worden. Deze techniek is zeer geschikt voor werkstukken met cilindrische, wijd uitlopende of kegelvormen, maar ook voor onregelmatige objecten.

Boetseren of vormen met de hand
Boetseren of vormen met de hand

2 Het uitrollen van de klei tot plakken

De klei wordt uitgerold tot grote plakken van tussen de 8 en 6 mm dikte met behulp van een deegroller of een machine. Deze techniek is geschikt voor het werken met mallen of voor het construeren van objecten met hoekige vormen of kubussen. Het is een snelle manier van werken, omdat je grote plakken klei kunt verwerken in je werkstuk.

3 Het draaien van de klei op een draaischijf

Deze techniek wordt alleen gebruikt voor cilindrische of ronde vormen. Het is niet aan te raden om een draaischijf te gebruiken met vuurvaste klei met chamotte. Je handen kunnen beschadigd raken tijdens het draaien, omdat de klei schuurt.

4 Het gieten van de klei

De laatste techniek is het gieten van met water verdunde klei in een negatieve gips mal. Dit is een snelle manier om series te produceren, omdat de mal zorgt voor een strakke en uniforme afwerking.

Leer vormgeven en modelleren in onze studio

Tijdens één van onze cursussen leer je vormgeven en modelleren volgens de technieken van boetseren of het werken met uitgerolde plakken klei. We gebruiken geen draaischijven, omdat we voornamelijk werken met vuurvaste klei met chamotte.

Gerelateerde berichten

Andere interessante berichten

Raku stoken
Het stoken van Raku is een magisch en intens proces, waarbij de vier elementen ieder hun eigen rol spelen.
Wat er met je gebeurt als je je overgeeft aan het magische proces van keramiek maken. Over creatieve flow, meditatie en aarding.
Het volgen van een keramiekcursus in Italië in het najaar of de winter heeft voordelen ten opzichte van een cursus tijdens de zomermaanden.