Bertie Franke

Kunstenaar | Keramist

Etruskisch Bucchero keramiek

Etruskisch Bucchero keramiek

Etruskisch Bucchero keramiek wordt geproduceerd met een eeuwenoude stooktechniek, dat het kenmerkende zwarte keramiek met een metaalachtige glans oplevert.

Etruskische Bucchero uitvinding

Bucchero was een Etruskische uitvinding en een belangrijk exportproduct. Dat blijkt uit het feit dat het ver buiten de grenzen van het oude Etrurië, dat in centraal Italië ligt, teruggevonden is. Het oude Etrurië omvatte de huidige regio's Toscane, Umbrië en Lazio. Ik experimenteer graag met het nalatenschap van onze Etruskische voorgangers, omdat ik aan het Meer van Bolsena in Noord-Lazio woon. In de studio gebruiken we eeuwenoude boetseer technieken, zoals het opbouwen met plakken klei of rollen. De Etrusken vervaardigden hun potten daarentegen op een pottenbakkerswiel, een techniek die ze hadden overgenomen van de Grieken. De handvatten werden met de hand gevormd en eraan geboetseerd.

Etruskisch Bucchero
Etruskisch Bucchero

Tot op de dag van vandaag is niet geheel zeker met welke techniek de kenmerkende zwarte kleur van het originele Etruskische Bucchero keramiek werd verkregen, omdat veel van hun cultuur verloren is gegaan. Wel is duidelijk dat er zeker geen verf of vernis is aangebracht, maar dat de zwarte kleur tijdens het bakproces werd verkregen. Men gaat ervan uit dat de vazen in een zuurstofarme atmosfeer gebakken werden en dat er bovendien organisch materiaal aan de oven werd toegevoegd. De vazen kregen hun metaalachtige glans door het keramiek in leer harde toestand te polijsten. De gemiddelde baktemperatuur lag tussen de 500 en 600 graden.

Hedendaags Bucchero keramiek

In de studio maken we een hedendaagse variant van Bucchero. Met de hand vormen we vazen en schalen die in de leer harde fase volledig glad worden gepolijst met mesjes, lepels en edelstenen. Hoe gladder het oppervlak des te meer zal je werk uiteindelijk gaan glimmen. Vervolgens wordt het werk biscuit gebakken in de elektrische oven. Tijdens de tweede bak fase wordt het keramiek in een afgesloten ton geplaatst en gevuld met kleine stukjes olijvenhout. De ton wordt hermetisch afgesloten en in de gasoven geplaatst. Het Bucchero wordt gestookt op een temperatuur van ongeveer 900 graden.

Hedendaags Bucchero
Hedendaags Bucchero

Zelf Bucchero keramiek leren maken

Je leert tijdens de cursus Bucchero het volledige proces van het maken van Bucchero. Van het modelleren met de hand, het precieze proces van het polijsten tot het bakken van je werk.

Gerelateerde berichten

Andere interessante berichten

Raku stoken
Het stoken van Raku is een magisch en intens proces, waarbij de vier elementen ieder hun eigen rol spelen.
Wat er met je gebeurt als je je overgeeft aan het magische proces van keramiek maken. Over creatieve flow, meditatie en aarding.
Het volgen van een keramiekcursus in Italië in het najaar of de winter heeft voordelen ten opzichte van een cursus tijdens de zomermaanden.