Bertie Franke

Kunstenaar | Keramist

Het magische proces van keramiek maken

Het magische proces van keramiek maken

Wanneer je op de eerste dag in mijn atelier komt voor een cursus keramiek maken dan beginnen we altijd met eenzelfde oefening. Het maakt niet uit of je een beginner of een gevorderde pottenbakker bent. De oefening is een kennismaking met de klei waarbij je je zintuigen anders zult gebruiken dan normaal. Het daagt je uit om je over te geven aan het moment en het helpt je om je oordelende gedachten over het eindresultaat even uit te zetten. De oefening brengt je in verbinding met de klei, het atelier maar vooral met jezelf en is een bijzondere start van jouw cursus. Ik neem je mee in het magische proces van keramiek maken.

De verbinding met jezelf

In de keramiek cursus die ik geef sta jij centraal. Ik vindt het belangrijk dat er ruimte is voor de ideeën en verlangens die in jouw naar boven komen. Dat betekent dat ik geen vast programma voor de cursus heb en dat ik meega met de flow van het moment. Daarbij zijn jouw creatieve proces en jouw wensen altijd het uitgangspunt. In plaats van een vast programma en lessen die voor iedereen gelijk zijn kies ik voor een dynamisch programma waarin ik jouw begeleid in je creatieve proces.

Voor een beginner betekent het dat we de basistechnieken leren door het maken van objecten die jouw aanspreken. We gaan samen op zoek naar jouw talenten en manier van werken. Misschien werk je het liefst met mallen of geef je de voorkeur aan boetseren. Misschien wordt je helemaal blij van het maken van een sculptuur of kun je jezelf verliezen in het beschilderen van een bord. Met een gevorderde leerling kijken we naar jouw groeipotentie en verkennen we nieuwe technieken door het creëren van werk dat past binnen jouw stijl.

Keramiek maken, een vorm van meditatie

Wanneer je met klei in je handen zit, voel je alleen nog maar de klei. Je focus ligt volledig op het proces. Je gedachten zijn in het hier en nu en de wereld om je heen is niet groter dan het atelier waar je bent. Voor veel pottenbakkers is dit een herkenbare situatie, alle stress valt weg. Je gedachten worden stil en je komt in een creatieve flow. Keramiek maken is een vorm van meditatie.

Het magische proces van keramiek maken

We zijn gewend aan dat stemmetje in ons hoofd dat ons altijd verteld dat wat we creëren niet goed genoeg is. We willen het liefst een perfect werk maken dat voldoet aan de eisen die we onszelf opleggen. Wanneer je werkt met klei leer je op een andere manier kijken naar je 'fouten'. Het gebeurd vaak dat hetgeen wat je handen doen niet overeenkomt met het eindresultaat dat je in je hoofd hebt. Maar klei is vergevingsgezind, je kunt het altijd weer aanpassen, veranderen en vervormen. Geen enkele handeling heeft een definitieve impact op het eindresultaat. En je kunt altijd weer opnieuw beginnen.

Maar bovenal leer je door een andere bril te kijken naar je eigen werk. Want die ene 'fout' blijkt een fantastische nieuwe insteek waardoor je werk nog mooier wordt. Ik leer je de perfectionist in jou te temmen en te vertrouwen op je intuïtie. Ik laat je voelen hoe je kunt creëren vanuit je diepste zijn, zodat je werk een echte reflectie is van wie jij bent.

Kom tot rust tijdens een keramiek vakantie

Houd je van het werken met je handen? Ben je op zoek naar rust in je hoofd? Wil je leren luisteren naar je intuïtie? Kom dan een week keramiek leren maken in mijn atelier aan het Meer van Bolsena in Italië. Je krijgt individueel les of indien jullie met meerdere personen komen als groep van maximaal 4 personen. Lees alles over de basiscursus of intensieve cursus op mijn website.

Gerelateerde berichten

Andere interessante berichten

Raku stoken
Het stoken van Raku is een magisch en intens proces, waarbij de vier elementen ieder hun eigen rol spelen.
Wat er met je gebeurt als je je overgeeft aan het magische proces van keramiek maken. Over creatieve flow, meditatie en aarding.
Het volgen van een keramiekcursus in Italië in het najaar of de winter heeft voordelen ten opzichte van een cursus tijdens de zomermaanden.