Bertie Franke

Kunstenaar | Keramist

Keramiek cursus aan het Meer van Bolsena

Ontdek het magische proces van keramiek maken

Stel je voor: je gaat op vakantie naar een prachtige plek aan het meer van Bolsena waar je elke ochtend alleen of samen met vriendinnen een creatieve cursus in het Nederlands volgt en in de middag geniet van al het moois en lekkers dat Italië te bieden heeft. Ik laat je creativiteit stromen en zorg ervoor dat je vakantie een ervaring wordt om nooit te vergeten!

De cursussen zijn het hele jaar door te boeken

Neem deel aan één van de volgende keramiek cursussen voor beginners of gevorderden:

Tijdens de week werk je aan je eigen projecten. Je kunt voor elk project kiezen uit de volgende technieken:

 • Eigentijds Raku (Raku, Naked Raku, Hors hair Raku)
 • Eigentijds Bucchero

Ik organiseer keramiek cursussen van een week: Basis cursussen van 7 dagen (20 uur) en Intensieve cursussen van 14 dagen (40 uur), met een enkele leerling of een kleine groep van 2 tot 4 personen.

Tijdens de cursussen leer je alles over het modelleren, afwerken, glazuren en stoken van je werk volgens de technieken Raku, Naked Raku, Horse hair Raku of Bucchero.

Wat je gaat leren

Je werkt aan verschillende projecten en technieken naar eigen keuze.

Modelleren

Je leert verschillende technieken voor het modelleren van de klei, waaronder het werken met uitgerolde plakken klei en het opbouwen van een werk met rollen klei.

Afwerken

Je leert je werk afwerken en polijsten op een manier die past bij de gekozen vorm, de uitstraling en het glazuur (Raku).

Glazuren (Raku)

Op de laatste dag leer je hoe je je werk kunt glazuren om een maximaal effect te krijgen tussen het zwart van de klei en de kleur van het glazuur.

Stoken

Op de laatste dag gaan we je werk stoken. Je leert alle facetten van het stookproces, het laten ontstaan van craquelé en het fenomeen reductie.

Keramiek cursus Meer van Bolsena Italië
Welkom in mijn Open Atelier; Het pottenbak proces; Keramiek cursus Italië; Keramiek cursus Meer van Bolsena
Open Atelier Keramiek cursus Italië Keramiek cursus Meer van Bolsena
Wegwerken van oneffenheden Keramiek cursus Meer van Bolsena Italië

Basis cursus keramiek maken

De basiscursus duurt een week (7 dagen). Je werkt 3 uur per dag in het atelier aan je projecten. In de middag ben je vrij om te kunnen genieten van de prachtige natuur, de bijzondere cultuur en het lekkere eten. Leerlingen arriveren bij voorkeur op zaterdag zodat we op zondagmorgen kunnen starten. Tijdens de week werk je aan je eigen projecten. Je kunt voor elk project kiezen uit de volgende technieken: Raku, Naked Raku, Horse Hair Raku, Raku Copper of Bucchero. De cursus eindigt op zaterdag met een gezamenlijke lunch nadat we het werk hebben gestookt in de gasoven. Je kunt je werk gelijk meenemen naar huis. Leerlingen kunnen met korting verblijven in ons appartement in het prachtige dorp Gradoli, op loopafstand van het atelier.

 • 7 dagen (20 uur)
 • Halve dagen les
 • Alle materialen
 • Stoken van je werk
 • Excursie op donderdag (excl. eventuele entreekosten)
 • Afscheidslunch op zaterdag
 • Korting op eventuele accommodatie

Prijs € 350

Intensieve cursus keramiek maken

De intensieve cursus duurt een week (14 dagen). In de middag ben je vrij om te kunnen genieten van de prachtige natuur, de bijzondere cultuur en het lekkere eten. Je werkt 3 uur per dag in het atelier aan je projecten. Leerlingen arriveren bij voorkeur op zaterdag zodat we op zondagmorgen kunnen starten. Tijdens de week werk je aan je eigen projecten. Je kunt voor elk project kiezen uit de volgende technieken: Raku, Naked Raku, Horse Hair Raku, Raku Copper of Bucchero. De cursus eindigt op zaterdag met een gezamenlijke lunch nadat we het werk hebben gestookt in de gasoven. Je kunt je werk gelijk meenemen naar huis. Leerlingen kunnen met korting verblijven in ons appartement in het prachtige dorp Gradoli op loopafstand van het atelier.

 • 14 dagen (40 uur)
 • Halve dagen les
 • Alle materialen
 • Stoken van je werk
 • Excursie op donderdag (excl. eventuele entreekosten)
 • Afscheidslunch op zaterdag
 • Korting op eventuele accommodatie

Prijs € 700

Programma Basis cursus

Zondag tot en met dinsdag: (3 dagen)

Gedurende de eerste 3 dagen heb je elke dag 3 uur les in het atelier. Je maakt diverse objecten door de klei met de hand te vormen en leert traditionele technieken gebruiken.

Woensdag: (2 uur les)

Je zorgt ervoor dat je werk klaar en droog genoeg is voor de oven.

Donderdag: (3 uur excursie)

Deze dag maken we een excursie terwijl je werk voor de eerste keer gebakken wordt.

Vrijdag: (2 uur les)

In de ochtend ben je vrij, in de middag glazuren we je werk.

Zaterdag: (4 uur les)

Het stoken van je werk in de gasoven, met aansluitend een afscheidslunch.

Programma Intensieve cursus

Zondag tot en met dinsdag: (9 dagen)

Gedurende de eerste 10 dagen heb je elke dag (behalve de tweede zondag) 3 uur les in het atelier. Je maakt diverse objecten door de klei met de hand te vormen en leert traditionele technieken gebruiken.

Woensdag: (vrij)

Op woensdag in de tweede week ben je vrij.

Donderdag: (3 uur excursie)

Deze dag maken we een excursie terwijl je werk voor de eerste keer gebakken wordt.

Vrijdag: (3 uur les)

In de ochtend glazuren we je werk.

Zaterdag: (7 uur les)

Het stoken van je werk in de gasoven, met tussendoor een afscheidslunch.

Erna Schipper

Cursus Raku

“De keramiekcursus bij Bertie was echt super, ik heb veel geleerd en prachtige werkstukken gemaakt. Je werd vrij gelaten met wat je maakte. Het was een kleine groep cursisten, dat is fijn werken, je krijgt genoeg aandacht en aanwijzingen. Als bonus is het een super mooie omgeving met vriendelijke mensen in het dorp.”

Ik ben net terug van een cursus keramiek bij Bertie. Het was fantastisch, inspirerend, gezellig en leerzaam. Bertie heeft de nodige processen met klei, glazuren en stoken goed uitgelegd. Voor mij was het hoogtepunt de Rakustook in de open lucht in de prachtige omgeving aan het meer van Bolsena. Bertie is heel behulpzaam, ook voor informatie omtrent de omgeving en samen met de andere cursisten hebben we een leuke tijd gehad. ”

Nicolet Gijsinck

Cursus Raku

Vera Gooris

Cursus Raku

“De locatie was prachtig, de gastvrijheid enorm en de cursus fantastisch! De rust, de gezelligheid en de fijne mensen! Raku is niet alleen qua resultaat prachtig maar het hele proces was een belevenis! Naar huis gereden met de auto vol schatten, zelf gemaakt, trots! Gelukt dankzij het vele geduld van lieve Bertie om iedere keer weer opnieuw uit te leggen! Dank dank dank voor de mooie, inspirerende, ontspannende week in Gradoli! Een aanrader!”

“We hebben genoten van de keramiek cursus bij Bertie. Met haar kennis, kunde, creativiteit en bevlogenheid, motiveert en inspireert ze je om je creatieve talenten in te zetten. Daarbij heeft ze echt oog voor wat jij kunt en daagt je daarbij uit om net dat laatste stapje te zetten voor een mooi eindresultaat!”

Familie Kortenoeven

Cursus Keramiek

Wimke Boringa

Cursus Keramiek

“Pottenbakken in Italië, hoe leuk! En dat was het. Heerlijk met je handen in de klei en vanuit niet iets prachtigs gecreëerd. Tijdens de workshop word je begeleid door de lieve en inspirerende Bertie. Pottenbakken is haar passie. Ik vond het een super leuke ervaring. Ontspannend, gezellig en creatief bezig zijn in 'Bella Italia' Dank je wel lieve Bertie!”

samen voor een betere wereld

Stichting Artemisia

Tegelijk met de opening van Studio Artemisia heb ik samen met zes enthousiaste dames uit Gradoli en omgeving stichting Artemisia APS opgericht. De winst van de verkoop van mijn keramiek en de organisatie van keramiekcursussen gebruiken we voor de sponsoring van meisjes in ontwikkelingslanden via Plan International. Het is dé manier waarop ik mijn creativiteit in kan zetten voor een betere wereld.

Boek nu je creatieve vakantie!

Check de beschikbaarheid van de door jouw gewenste periode

Comfortabele Accommodatie

Compleet ingericht driekamerappartement met eigen entree op de begane grond in het oude centrum van het charmante dorp Gradoli en nabij het beroemde Palazzo Farnese. Het appartement heeft een Slaapkamer met kleine zithoek, een woonkeuken en een badkamer. De keuken is voorzien van een vaatwasmachine, een combi-magnetron, een wasmachine, een koel/vries combinatie en een houtkachel. Het atelier en alle winkels liggen op loopafstand. De stranden van het meer van Bolsena zijn binnen 5 minuten met de auto te bereiken.

Prijs voor 8 nachten (van september tot en met juni) € 460

Prijs voor 8 nachten (juli en augustus) € 560 euro

Schoonmaakkosten 50 euro

Je reis naar het meer van Bolsena

Met de auto is het ongeveer 1600 km rijden. Je kunt ervoor kiezen om via Zwitserland of via Oostenrijk te reizen.


Met de trein is er een goede verbinding tussen Amsterdam en Rome. Je gaat met de nachttrein naar Innsbruck of Zurich en vandaar met 1 of 2 maal overstappen naar Rome Termini. Vandaar reis je naar Montalto di Castro of Orvieto waar wij je tegen een vergoeding kunnen ophalen.

Met het vliegtuig kun je het beste vliegen naar Rome Fiumicino of Rome Ciampino. Op verzoek komen wij je tegen een vergoeding op het vliegveld ophalen.

Auto huren Wanneer je de basis cursus kiest is het aan te raden om een auto te huren op het vliegveld of het treinstation. Zo kun je je gedurende de week zelfstandig bewegen en alle mooie plekken in de omgeving ontdekken. Ik raad je aan een auto te huren via sunnycars.nl. Zij blijken het meest betrouwbare verhuurbedrijf met nederlandstalige support.