Bertie Franke

Kunstenaar | Keramist

Het meer van Bolsena

Het meer van Bolsena

Het meer van Bolsena, Lago di Bolsena in het Italiaans, is het grootste vulkanische meer van Europa en een prachtige bestemming voor een creatieve vakantie. Wanneer je op zoek bent naar een bestemming met veel natuur, cultuur, prachtig zwemwater zoek dan niet verder. De vriendelijke plaatselijke bevolking zal je met open armen ontvangen. Het natuurlijke karakter van het meer van Bolsena wordt door strenge regels beschermd. De oevers worden niet volgebouwd met hotels en het meer wordt niet verstoord door massatoerisme. Het meer is 370.000 jaar geleden ontstaan na het ineenstorten van een caldera van de Monti Volsini. Romeinse historische bronnen schrijven dat de Volsini-vulkaan voor het laatst actief was in het jaar 104 voor Christus.

Pittoreske dorpjes

Op de heuvels rond de oevers van het meer vind je prachtige pittoreske dorpjes met een Middeleeuws karakter. Aan de zuidkant liggen Capodimonte en Marta, twee oude vissersdorpjes die direct aan het water liggen. Aan de westkant liggen de dorpjes Gradoli en Grotte di Castro, twee dorpen waar de landbouw de belangrijkste bron van inkomsten was. Deze dorpen zijn beroemd om hun olijfolie, de beroemde Aliatico wijn, Fagioli del Purgatorio (witte bonen) en aardappelen. En aan de noord en oostkant van het meer liggen Bolsena en Montefiascone. Deze wat grotere dorpen zijn meer gericht op toerisme omdat ze langs de beroemde pelgrimsweg de Via Fancigena liggen.

De eilanden in het meer van Bolsena

In het meer van Bolsena liggen twee eilanden: het Isola Martana en het Isola Bisentina. De eilanden zijn ontstaan door erupties die onder water plaatsvonden. Het Isola Bisentina is de grootste van de twee en heeft een belangrijke historische waarde door de aanwezigheid van Etruskische en Romeinse architectuur. Beide eilanden zijn in privébezit en alleen het Isola Bisentina is sinds kort weer open voor publiek. Vanuit Bolsena en Capodimonte zijn excursies te boeken.

Ontdek het magische proces van keramiek maken

Mijn atelier Studio Artemisia ligt aan het centrale plein van Gradoli, één van de prachtige dorpjes rond het meer van Bolsena. Je bent daar van harte welkom voor een cursus keramiek maken. Leer de oude Etruskische Bucchero techniek of kies voor de bijzondere Japanse Raku techniek. Ik laat je graag kennis maken met het magische proces van keramiek maken.

Gerelateerde berichten

Andere interessante berichten

Raku stoken
Het stoken van Raku is een magisch en intens proces, waarbij de vier elementen ieder hun eigen rol spelen.
Wat er met je gebeurt als je je overgeeft aan het magische proces van keramiek maken. Over creatieve flow, meditatie en aarding.
Het volgen van een keramiekcursus in Italië in het najaar of de winter heeft voordelen ten opzichte van een cursus tijdens de zomermaanden.