Bertie Franke

Kunstenaar | Keramist

Keramiekcursus in Italië buiten het hoogseizoen

Vijf voordelen van het volgen van een keramiekcursus buiten het hoogseizoen

Het volgen van een keramiekcursus in Italië buiten het hoogseizoen heeft vele voordelen ten opzichte van een cursus tijdens de zomermaanden. Toch is het aanbod van creatieve vakanties tijdens het najaar en de wintermaanden klein. Ik heb ervoor gekozen om mijn cursussen aan het Meer van Bolsena het hele jaar door aan te bieden. Ik zet de voordelen van het volgen van een keramiekcursus in Italië buiten het hoogseizoen voor je op een rijtje.

Prachtige natuur

Wanneer je in de zomer onze regio bezoekt zul je de natuur aantreffen terwijl ze gebukt gaat onder de warmte en droogte van de zomer. Het gras is dor en er zijn weinig bloeiende planten. Ook de dieren zoeken beschutting en verkoeling. Buiten het hoogseizoen zien de heuvels rond het Meer van Bolsena er heel anders uit. De schakering van de verschillende tinten groen van olijfbomen, loofbomen, wijngaarden en velden is prachtig. Zelfs in de winter, zonder al het bladgroen van de loofbomen is het groener dan in de zomer. Op het meer zijn vele watervogels te vinden en als je geluk hebt kun je grote groepen spreeuwen zien dansen in de lucht.

Verstilling

Buiten het hoogseizoen is het hier stil. Geen motorbootjes op het meer, geen drukte op de wegen, geen discofeestjes in de open lucht en geen mensenmassa's op de stranden en de boulevards. Het is misschien minder levendig, maar het geeft ruimte aan de schoonheid van het gebied. Je kunt heerlijk wandelen door de dorpjes en de middeleeuwse sfeer in je opnemen. Je kunt genieten van heerlijke visgerechten in de vele restaurantjes zonder te hoeven reserveren. Je kunt wandelen langs de oevers van het meer en alleen de golfslag van het water horen.

Lagere reis- en verblijfkosten

Omdat je buiten het hoogseizoen reist zal je minder geld kwijt zijn voor je vlucht naar Rome Fiumicino of als je met de trein reist je treinkaartje naar Orvieto. Ook de prijzen voor je verblijf zullen een stuk lager zijn buiten het hoogseizoen.

Minder warm

Het weer in Italië is over het algemeen een stuk beter dan in Nederland. De zon schijnt hier veel vaker en de temperaturen zijn gemiddeld veel hoger. Dit betekent dat het in de zomer vaak boven de dertig graden is. Prima voor als je een week op het strand wilt liggen, maar als je een keramiekcursus volgt dan is het fijner als het wat minder warm is. In het najaar en de winter is het hier nog steeds heel aangenaam met temperaturen tussen de 10 en 20 graden met alleen in januari/februari de kans op een iets koudere periode. En omdat de zon vaak schijnt voelt het al snel aan als een Nederlands voorjaar. Daarnaast is het stoken van Raku veel aangenamer wanneer de buitentemperaturen minder hoog zijn.

Keramiekcursus in Italië buiten het hoogseizoen
In de studio

Makkelijker werken met klei

De klei droogt uit terwijl je ermee aan het werk bent. In de zomer als zo warm is heb je daar meer last van. Het betekent dat je sneller moet werken en minder flexibel bent ten aanzien van het controleren van de verschillende droogstadia. Kom je een basis of intensieve cursus volgen in het voor- of het najaar of tijdens de wintermaanden dan is het buiten misschien wat frisser, maar in het Atelier is het lekker warm. En door de luchtvochtigheid is het veel makkelijker om aan je projecten te werken en heb je meer controle over de verschillende droogstadia.

Gerelateerde berichten

Andere interessante berichten

Raku stoken
Het stoken van Raku is een magisch en intens proces, waarbij de vier elementen ieder hun eigen rol spelen.
Wat er met je gebeurt als je je overgeeft aan het magische proces van keramiek maken. Over creatieve flow, meditatie en aarding.
Het volgen van een keramiekcursus in Italië in het najaar of de winter heeft voordelen ten opzichte van een cursus tijdens de zomermaanden.