Bertie Franke

Kunstenaar | Keramist

De droogstadia van klei

De droogstadia van klei

De droogstadia van klei zijn van groot belang tijdens het proces, omdat elk stadium gekoppeld is aan specifieke werkzaamheden. Zo kun je in de eerste fase van plasticiteit heel gemakkelijk boetseren, terwijl je in een latere waarin de klei leder hard is niet meer kunt boetseren, maar wel heel goed oneffenheden kunt wegwerken. Onderstaand vind je een overzicht van de verschillende droog stadia van klei.

1 Plastisch | Verse klei met veel plasticiteit

Je kunt gemakkelijk met je vingers een afdruk maken. De klei voelt plakkerige aan. Een opgerolde worstje of rolletje kun je om je vinger draaien zonder dat het breekt. Dit is de optimale fase voor modellen en boetseren.

2 Plastisch-Leder hard | Klei met een zekere plasticiteit

Het wordt steeds moeilijker om druk uit te oefenen op de klei, maar als je met je nagels in de klei drukt, blijft er een afdruk achter. Een rolletje kun je niet meer om je vinger draaien zonder dat het breekt. Deze fase is optimaal om met plakken klei te werken.

Wegwerken van oneffenheden tijdens één van de droog stadia van klei.
Wegwerken van oneffenheden

3 Leder hard | Klei zonder plasticiteit

Je moet wat meer druk uitoefenen om een ​​afdruk met je nagels te kunnen maken. Dit is de optimale fase om imperfecties weg te werken en te decoreren. Het is de fase voor het aanbrengen van de engobe, dat ook wel gekleurd slip wordt genoemd, om je werk te kleuren.

4 Leder hard - broos | De klei is hard en breekbaar

Met de vingernagel kan je alleen met grote druk een duidelijke afdruk maken en die afdruk heeft een scherpe lijn. Ook in deze fase is het nog mogelijk om de engobe aan te brengen. Je kunt je werkstuk nog glad schuren met schuurpapier, maar het is niet meer mogelijk om het te vormen of bewerken.

Aanbrengen van engobe tijdens één van de droog stadia van klei
Aanbrengen van engobe

5 Bijna droog | De klei is hard

De kleur van de klei wordt lichter, maar het stuk voelt nog steeds vochtig aan. Je werk is erg kwetsbaar. Het enige wat je kunt doen is wachten tot het droog is en niet meer koud aanvoelt. Pas dan kan het werk gebakken worden in de oven.

6 Droog | De laatste fase

Het stuk heeft de omgevingstemperatuur aangenomen en voelt droog aan. Het is erg broos en kwetsbaar en moet zo snel mogelijk worden gebakken.

Leer werken met de verschillende droogstadia

Tijdens onze cursussen leren we je alles over deze zes droogstadia van klei en welke specifieke werkzaamheden geschikt zijn tijdens elke fase. Ik noem het werken met klei ook wel eens een dans met de tijd, omdat je planning van werkzaamheden goed moet afstemmen op de snelheid waarmee je werk droogt. Dus onder invloed van warmte en droogte of juist vocht en koude zul je sneller moeten werken of juist moeten wachten voordat je verder kunt. In de studio gebruiken we vaak een föhn om het droogproces wat te versnellen.

Gerelateerde berichten

VORIGE BERICHTVOLGENDE BERICHT

Andere interessante berichten

Raku stoken
Het stoken van Raku is een magisch en intens proces, waarbij de vier elementen ieder hun eigen rol spelen.
Wat er met je gebeurt als je je overgeeft aan het magische proces van keramiek maken. Over creatieve flow, meditatie en aarding.
Het volgen van een keramiekcursus in Italië in het najaar of de winter heeft voordelen ten opzichte van een cursus tijdens de zomermaanden.